No i gotując sypkie prodykty się oszczędza na wodzie i gazie/prądzie, bo się wlewa tyle ile potrzeba do zagotowania wody i wsiakniecia wody w ryż, a w worku ile tej wody się jeszcze wylewa po ugotowaniu, ja wiek ktoś zaraz napsize że gaz to 30 groszy
Ważymy wszystko przed obróbką. Czyli gotujesz kg mięsa, masz z tego cztery porcje po 250 g. Ryż jest w woreczkach. A ważenie nie zajmuje wiele czasu. Ziemniaki były tu dyskutowane, mniej wiecej zachowują tę sama wage po ugotowaniu.
liczysz przed obróbką. Np ryż waży 100g ale po ugotowaniu już około 300 g ale BTW ryzu Ci się prawie nie zmienia nie ma cudów i 3 razy więcej kalorii nie bedzie 200g to woda, tak samo pierś wrzucasz ją soczystą i ta woda musi z niej wyparować. BTW piersi po przyrządzeniu się minimalnie zmieni ale nie o połowę. Zmieniony przez - anubis84 w dniu [...]
A i jeszcze jedno pytanie ryż ważę przed ugotowaniem np.100g a po ugotowaniu robi się 300-350g i zjadam wszystko tak jakby ważył 100 i liczę dla 100g(pewnie głupie pytanie ale wolę się upewnić na 100%)
do pierwszego posilku daj cale jajka a nie same bialka i nie jedz surowych, pieczywa dałbym mniej a zamiast tego ryz/kasze itd. dodaj wiecej warzyw, zdrowych tłuszczy, wrzucaj do kalkulatora produkty ważone przed obróbka, w posiłku 6 masz makaron wazony po ugotowaniu Zmieniony przez - wincol w dniu 2014-10-26 18:59:53
[...] z oliwek czosnku cebuli przypraw trochę wody(żeby zajął większą objętość) I razem z tym sosem jeszcze trochę podduszam no i gotowe.Sos następnie dodaję sobie np.do kaszy/ryżu.Lubie tak robić ponieważ sos ma później bardzo dobry mięsny smak no ale nie wiem czy lepiej z tego nie zrezygnować. I odrazu drugie pytanie to czy ryż brązowy jeść [...]
[...] przejdę jeszcze na carbo:) Sogi oczywiście się posypią jak usiade do komputera, bo chwilowo jestem skazany na internet z telefonu:) dziękuję za pomoc wszystkim:) Hehe:D co do tego ryżu surowego to miałem na myśli taki prosto po ugotowaniu:D w sensie że bez przypraw i bez niczego sam ryż:D Zmieniony przez - Kulany w dniu 2009-02-26 16:35:06
Najlepiej jak będziesz ważył surowy makaron przed obrobką ponieważ produkty jak makaron , ryż , kasze absorbują wode i w zalezności od długości gotowania tej wody wiecej przyjmują co przekłada się na wagę końcową , surowy makaron 100g po ugotowaniu aldente moze ważyć 170/180 g ale po mocnym przegotowaniu może ważyć 250/300g Zmieniony przez - [...]
Dzięki za szybkie odpowiedzi. Jeszcze jedna sprawa która przed chwilą wyszła. Wiem że produkty powinno się ważyć przed gotowaniem (np ryż). Z tym, że chciałem sobie ugotować za jednym razem większą ilość na kilka razy. I jak mam to teraz policzyć? Wiadomo że ugotowany jest cięższy wiec nie wiem, odjąć przykładowo 20% od wagi po ugotowaniu?
a co powiesz o 3 posilku? :D 250gram ryzu i 250 gram miesa... w diecie nie chodzi o to zeby ja po prostu ulozyc ale zeby sie jej trzymac, przypominam ze tabele kaloryczne (np. dla ryzu) dotycza suchego produktu a nie po ugotowaniu, bo wiadomo ze ryz ugotowany bedzie wazyl z 2,5 razy wiecej... A poza tym nie znamy Twojego zapotrzebowania [...]
Policz samo udo .ja wpisuje jako gotowane udko kurczaka . I jak np surowe ma wagę 290 to po ugotowaniu i odjęciu kości i skór zostaje 200 to wpisuje właśnie 200 .pewnie jest jakaś granicą błędu ale nie są to takie znaczące ilości .no i do tegomwposuje co leci z węgli czy ryz czy makaron .samego wywaru i warzyw nie liczę
termitek apropo twoich rubryk podaja tam ze 2x150 g ryzu.. ale ryzu jusz ugotowanego czy te 300 g ma byc surowego bo surowego 300 g po ugotowaniu to mi srednio wyjdzie 6 misek zarcia(dosc duzych) ) to ja nic tylko musialbym wpi***** sam ryz caly czas ax
Potwierdzam wiada. Po ugotowaniu najlepiej dobrze oplocz zimna woda - dzieki temu ryz sie nie klei. Odsacz i odstaw az wyschnie. Wsadz do zamknietego pojemnika i do lodowy. Ja klade do misy i zawijam folia do zywnosci, potem w czasie tygodnia nabieram ile potrzebuje i grzeje w mikrofali. Wedlug mnie 5 dni to bezpieczny okres przechowywania tak [...]
od siebie polecam ryż paraboliczny najlepiej z Kupca się nie rozgotowuje i nie jest "surowy" po ugotowaniu, nie klei się. Ja jestem zdania że lepsza jakaś dieta niż żreć kebaby, chipsy i popijać piwem.
Wszytsko ważysz przed ugotowaniem Kurczak waży 100g, jak go wrzucisz na patelnie po smażeniu będzie ważył ok 60g straci bezkaloryczną wodę Ryż, wrzucasz woreczek 100g po ugotowaniu moze mieć ok 250g ale to nadal 100g i 150g bezkalorycznej wody. Ziemniaki np aż tak wody nie ciągną